maandag 29 maart 2010

26/27 maart 2010: Marinelli Gletscher

Wacht van 08:00 tot 12:00.
Begon met regen op de uitkijk, maar 2e wacht aan het stuurwiel was droog en aan het eind van die wacht zagen we nog net een paar pelsrobben.

Vanuit Beagel kanal op de hoogte van de 72 Westerlengte hebben we een klein stukje over de Pacific Ocean gedaan om vervolgens weer landinwaarts te gaan op een NO - O koers.
Om 12:30 zat ik aan de Beerenburg ter ere van de verjaardag van Larry (gepensioneerde medewerker van McDonnell Douglas).
Via Canal Magdalena komen we in de "Est de Magellanes" om direct stuurboord uit te gaan in het " Canal Cascada". Dit kanaal is werkelijk spectaculair. Cascada staat voor waterval en dat is het ook. Waar je ook kijkt zie je hangende gletschers die hun smeltwater in 10-tallen watervallen naar beneden storten. Jammer dat het laat was en de schemering al was ingevallen, want onder de zon moet dit spectaculair zijn.

27 maart 2010
Zijn gisterenavond om 22:00 nog voor anker gegaan. Ging om 22:30 naar bed en daar lagen er al 3 te snurken: ouwe mannen!.

Om 06:00 werd het anker weer gehesen (1 uur voor zonsopgang) en de reis voortgezet. Aangezien we wacht hadden zijn we maar opgestaan en met een verse kop koffie in de hand zijn we aan dek gegaan: fris maar mooi. Geen wind, vlakke zee, half bewolkt met daar tussenin die prachtige sterrenhemel.

Natuurlijk duurt dat niet lang. 5 km verder kom je achter een eiland vandaan en zit je weer vol in de wind. Of het trekt plotseling weer dicht en begint het weer even te regenen.
Om 08:00 uur was de wacht weer over. Niet veel hoeven te doen omdat de Chileense loods zelf uit het smalle kanaal wil varen. Nou ja, smal: het is breder dan het Hollands Diep!

De maten zijn hier trouwens allemaal een stukje groter. Het lijkt op Zweden, maar de eilanden zijn (veel) groter, de bergen (veel) hoger, de doorgangen (veel) breder. De Zweedse scheren zijn een soort van madurodam van Patagonië, maar dan zonder gletschers!
Vlak voor de lunch kwamen we aan op de plaats van bestemming, de gletscher Marinelli in Ainsworth Bay, een van de snelst smeltende gletschers van Chili, 7 km in de laatste 30 - 50 jaar. Het gaat zo snel dat de meest recent geupdate kaarten van 1998 nog gletscherijs aangeven op de plaats waar wij nu voor anker gaan, terwijl we een verrekijker nodig hebben om de gletscher zelf te zien!

Na de lunch stonden we weer gepakt en gezakt aan dek om met de Zodiacs aan land te gaan. De expeditie werd echter vertraagd door de verschijning van een vissersboot. Blijkbaar wilde Marianne (de kok) verse vis want even later vertrok een Zodiac richting vissersboot met aan boord een van de Chileense loodsen. Na enig heen en weer gepraat kwam de vissersboot langszij en werd een krat met verse vis (zalm, sardines en Jacobsschelpen) aan boord gebracht in ruil voor een tray bier, een krat wijn en een aantal verse broden: geen slechte ruil mag ik wel zeggen!!!!
Toen de vissers weer vertrokken werden we aan land gezet om direct tegen een aantal gigantische zeeolifanten aan te lopen die elkaar wat lagen te imponeren in ondiep water. Mijn god wat stinken die beesten! en ze maken het geluid van een slecht startende buitenboordmoter. Maar wat een indrukwekkend gezicht, oog in oog met deze giganten op een strandje vol met drijfijs in helder maar ijskoud gletscherwater met daarin de grootse kelpplanten die ik ooit gezien heb.
Toen iedereen aan land was en we nog wat meer zeeolifanten gezien hadden, hebben we een korte wandeling gemaakt in een landschap vol met kronkelende stroompjes en .......beverdammen.
Bevers horen helemaal niet thuis in Patagonië, maar zijn hier blijkbaar geïntroduceerd door Canadezen (samen met de bisamrat) die hier een mooie gelegenheid zagen om extra pelzen te kweken. Wegens gebrek aan natuurlijke vijanden doen die het hier extreem goed, zo goed dat ze nu als een plaag worden beschouwd. Deze jongens knagen in een jaar meer bomen om dan dat er hier weer in 5 jaar aangroeit, dus dat gaat niet lang goed. De dammen die ze bouwen zijn overigens wel indrukwekkend!
Na de wandeling werden we met de Zodiacs overgezet op een eiland waar we opnieuw met zo'n 20 zeeolifanten werden geconfronteerd. Ze trekken zich overigens weinig aan van al die belangstelling. Trekken lui een oog open om je in de gaten te houden, brullen een keer maar blijven verder rustig liggen. Het is het eind van het paarseizoen en eigenlijk liggen ze te wachten tot ze klaar zijn met verharen, hun nieuwe bontjas weer hebben om dan terug te gaan in het water waar ze de rest van het jaar verblijven.
Na terugkomst aan boord hadden we een heerlijke maaltijd van vers gevangen vis, met salade en een gepofte aardappel met mayo. Om de vingers bij af te likken!
's Avonds een lezing gevolgd van Silke (een van de deck-hands) over de historie van Kaap Hoorn en een film gezien over hoe het er aan toe ging op de generatie van enorme stalen, vierkant getuigde schepen die er soms tot 2 maanden over deden alvorens ze er in slaagden rond de Kaap te gaan. Angstaanjagend gezicht: wij hebben zeldzaam geboft met het weer. Zonder het te weten hebben Juliette en ik zo'n schip gezien: in Travemünde bij de uitgang van de haven. Ik weet nu hoe het er aan toe ging op zo'n schip!!!
Rond een uur of 11 gingen we voor anker in een stikdonkere Parry baai met behoorlijke windvlagen. Had samen met Gerrit ankerwacht van middernacht tot 02:00. Het schip lag aan 5 scheckels ketting (1 scheckel = 27 meter) maar bewoog desondanks behoorlijk. Maar we hadden de ruimte en het anker krabde niet dus we konden met een gerust gevoel naar bed.
PS: Zonder er veel waarde aan te hechten raapte ik tijdens de excursie een plastic label op, eigenlijk alleen om het aan boord bij de vuilnis te gooien. De volgende ochtend vond ik het weer in de zak van mijn jas en liet ik het zien aan onze gids die naast me stond en die ineens enorm opgewonden werd. Het bleek een label te zijn van een zeeolifant, waarschijnlijk van de Falkland eilanden, verloren door een zeeolifant op dit eiland. Hij liep er acuut mee weg om naspeuringen te gaan doen. Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten