dinsdag 13 april 2010

04 april 2010: wintertijd

Tijdens de 20:00 uur palaver gisterenavond werd de mededeling gedaan dat we vannacht om middernacht overstappen op wintertijd, de klok gaat dus een uur naar voren en voegt dus een uur toe aan onze wacht!
We hebben besloten dat extra uur maar op te splitsen in 2 halve uren en de schade te delen met de witte wacht.
Om middernacht ben ik het schip rondgegaan en heb alle klokken een uur teruggezet. Desondanks toch een hoop verwarring bij de witte wacht waarvan de helft veel te vroeg verscheen!
Tijdens het extra half uur hebben Gerrit en ik aan het wiel gestaan. We zijn bijna uit de Patagonische kanalen en beginnen de oceaan te naderen. Je kunt het al voelen aan de deining: het schip begint al aardig te rollen.
De nacht was dan ook wat onrustig. Moest er een paar keer uit om te plassen en je slaapt niet zo makkelijk in op een rollend schip. Was dan ook om 06:45 op. Land aan stuurboord en verder alleen maar oceaan. Mooie zonsopgang trouwens.

We varen op een vrij kalme oceaan, desondanks toch golfhoogten van zo'n 3 meter die schuin van achteren (zuidwest) inkomen. Die tillen het schip op aan de achterkant en rolt er dan vervolgens schuin onderdoor waardoor het schip een aardige twist krijgt en lekker heen en weer rolt. Je kunt zien dat we al wat gewend zijn, de veiligheidslijnen zijn gespannen maar er wordt aardig vlot over het dek gelopen.

Om 08:00 uur weer aan de bak. Sturen is moeilijker door het rollen, maar we hebben de ruimte. Op de uitkijk kijk je naar albatrossen (wat een enorme vogels) die centimeters over het water vliegen zonder met hun vleugels te slaan. Andere wachten hebben ook walvissen gerapporteerd, maar wij waren niet zo gelukkig.
Na de lunch (tomaten soep en komkommersalade) even plat gegaan om slaap in te halen.
Gedurende de dag nam de golfhoogte toe tot zo'n 4 meter, maar tegen de avond ging de wind liggen en met een heerlijk zonnetje hadden we ons eerste mooie lentedag (hier is dat trouwens een mooie nazomerdag). Je kunt overigens merken dat we de laatste 2 dagen aardige voortgang naar het noorden hebben gemaakt. De temperaturen zijn duidelijk hoger en we hebben nu zonnebrillen nodig op dek.
Hadden weer wacht van 16:00 tot 20:00. Het schip was wat rustiger omdat de wind was gaan liggen en de golfhoogte wat was afgenomen. Ondanks die behoorlijk hoge lange deining was het wateroppervlak glad, haast glasachtig. Zijn nog even stil gaan liggen omdat een hoge spuiter was waargenomen, mogelijk een eenzame blauwe walvis, maar meer dan een tweede spuiter kregen we niet te zien; daarna was hij verdwenen
Na het diner (gebakken, gepaneerde vis, aardappelpuree en spinazie met ei) kregen we de uitslag van de eierverven competitie ter ere van Pasen! Tom was de grote winnaar met een gedetailleerd waterverf schilderij van de Europa met walvissen.
Kort na het diner naar bed gegaan, hebben weer wacht van 04:00 tot 08:00.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten