dinsdag 13 april 2010

31 maart 2010. Vertrek uit Punta Arenas

Vanochtend werden we om 06:30 wakker van het lawaai op het dek boven ons. Aangezien om 07:00 uur het ontbijt klaarstaat zijn we maar opgestaan. Bovengekomen vielen we met de neus in de boter. De gangway was al weggetakeld en een militaire band speelde een afscheidsdeun. We konden direct aan het werk met de landvasten, en om 07:00 maakten we los en voeren weg van de kade. Het was nog steeds behoorlijk donker, maar we konden zien dat de andere schepen nog steeds aan de kade lagen.
Vervolgens zijn we tot 10:30 blijven liggen dobberen op zo'n 2 km. uit de haven. Na het ontbijt zijn we zoetjes aan gaan klaarmaken voor zeil en zijn vervolgens als laatste rond een spuitende blusboot gevaren in een "Parade of Sail". Nou ja zeilen; het moest natuurlijk onder vol zeil, maar het merendeel van de aanlooproute hadden we wind tegen en moesten we op de motor, met de zeilen op, ertegen in varen. Terugnemen dus. Op het laatste rak vingen we uiteindelijk achterlijke wind en konden we alle zeilen weer bijzetten.

Na deze laatste officiële handeling gingen we weer over op handbesturing en heb ik nog een half uur kunnen sturen onder zeil. Totaal andere ervaring dan voorheen op de moter. Het was niet echt vlagerig, maar zelfs dit schip wil oploefen.
Na de lunch (wederom heerlijk: goulashsoep, aardappelsalade met groenten, grote sardientjes) weer een palaver van Klaas. Het ziet er naar uit dat we reeds op de 13e april, 06:00 uur in Valparaiso aankomen. Dat is aanmerkelijk vroeger dan oorspronkelijk aangenomen, dus de vraag rijst wat we tussendoor gaan doen. Er kwam geen duidelijk antwoord, we wachten dus nog even af.

Vanaf nu moeten we aan een nieuwe routine wennen. Morgen hebben we nog een excursie, maar gezien de druk op het schema (de datum van de 13e komt van de organisatie), hebben we er simpel minder tijd voor. We zullen dus een ritme op zee moeten vinden. Bovendien moeten we ervan uitgaan dat het weer, dat tot nu toe exceptioneel goed was, wel eens slechter zou kunnen worden. De komende week varen we nog in beschutte wateren, maar de race zelf is op open zee.


We zien wel.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten