dinsdag 13 april 2010

06 april 2010: walvissen aan stuurboord!!

Na de middernachtwacht gewacht tot iedereen in onze wacht was afgelost en vervolgens naar de kabine gegaan. De andere 3 lagen al te slapen. Snel tanden gepoetst, pyama aan (het is al te warm om nog steeds in je thermisch ondergoed te slapen) en naar bed. Het was 04:30, geen wind, heldere hemel dus we varen op de motor.
Aan het motorlawaai zijn we intussen wel gewend, maar ik kon niet in slaap komen. Pas rond 06:30 viel ik in slaap en werd om 09:30 weer wakker. Geen ontbijt dus! De anderen waren al weg, dus ik heb de gelegenheid genomen om lekker uitgebreid te douchen alvorens naar buiten te gaan. Net op tijd voor de laatste resten van de verjaardagscake van Mike, had ik toch nog ontbijt!

Prachtige ochtend! Het zonnetje scheen, praktisch geen wind en iedereen zag er zomers uit. In deze omstandigheden was het dan ook geen probleem voor de Chileense loodsen om over te stappen in de loodsboot die hen kwam ophalen. Einde van de rit voor de loodsen. We zijn vlakbij Chacao (Puerto Montt) en van hieruit moeten we het zelf uitzoeken.Iedereen kreeg een handje van de loodsen en de loodsboot werd met drie krachtige scheepshoorn stoten uitgewuifd. Omdat we in de nabijheid van een stad waren de gelegenheid te baat genomen om een paar SMS-jes naar Juliette te sturen.

Om 12 uur met een korte wacht tot 14:00 uur begonnen. We varen richting oceaan op 1 motor en de deining, gecombineerd met schroefwaterdruk aan een kant van het roer, maakt het moeilijk om te sturen.

Om 13:00 uur aan de lunch begonnen toen halverwege de soep ineens de kreet kwam "plume on port, one o'clock". Niet 1 maar 3 pluimen waren te zien op betrekkelijk korte afstand (zo'n 600 meter). Natuurlijk lag m'n camera in de kabine dus als een gek naar beneden, Jordi naar boven gestuurd en de camera gepakt.

Boven gekomen was ik net op tijd om 3 pluimen te zien verschijnen op nog geen 50 meter voor de boeg en vervolgens 3 enorme blauwe vinvissen pal naast de boot voorbij te zien komen, hun ruggen te zien krommen om vervolgens geluidloos naar beneden te duiken. Iedereen was in rep en roer, ten eerste zijn blauwe vinvissen geen dagelijkse kost, ten tweede, 3 exemplaren zo vlak bij elkaar zie je ook praktisch nooit en ten derde: al helemaal niet vlak naast de boot.

Film/foto's? natuurlijk niet! Iedereen was zo verrast door hun nabijheid dat men het te druk had met kijken en geen tijd had om telelenzen te demonteren en te vervangen door groothoeklenzen. Ook mijn videocamera stond helemaal ingezoomd, dus ik verwacht geen duidelijke beelden. Maar wat was dit imponerend! Ook onze gids Jordi die al jaren met walvissen, pelsrobben, zeeleeuwen etc, werkt, had dit nog nooit meegemaakt. De foto bij dit blog laat nog net een minimaal stukje rugvin zien en de draaikolk van de staart na het onderduiken......
En het was nog niet afgelopen. Een half uur later kwamen we opnieuw in een kudde blauwe vinvissen terecht, maar helaas bleven ze dit keer ver van de boot. Regelmatig zagen we 4-5 pluimen omhoog spuiten, gevolgd door dikke ruggen en rugvinnen, maar niet meer die nabijheid.
De walvissen verdwenen aan het einde van onze wacht rond 14:00 uur, toen ook het mooie weer verdween. Het schip wordt op dit moment klaar gemaakt voor de race die overmorgenmiddag om 15:00 uur begint. De skysails worden aangebracht voor de te verwachten zuiderwinden. Het begint al steviger te waaien dus misschien wordt het nog een echte race!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten