dinsdag 13 april 2010

05 april 2010: bezoek aan pelsrobben

Was al wakker voordat Gary's wekker (03:30) ging.
Boven gekomen even naar buiten gegaan om het weer te bekijken. Heldere sterrenhemel, fris, maar niet echt koud en gelukkig droog. Snel nog even een koffie...... maar zoveel haast had ik ook weer niet hoeven maken; eerst gaan C- en A- sectie, dus wij zijn pas om 05:00 aan de beurt.

Plots werd dolfijnen alarm gegeven en inderdaad, aan bakboord verschenen 2 grote dolfijnen. Duidelijk veel groter dan in het Beagle kanaal, echte "flippers" leek wel. Ze blijven maar even, duiken een paar keer in- en uit de boeggolf en zijn dan weer verdwenen. Je bent maar 2 meter van ze verwijderd wanneer ze langs de romp zwemmen en met speels gemak versnellen, even boven water komen om dan slechts een paar decimeter voor de boeg uit te zwemmen terwijl we toch zo'n 7 - 8 knopen maken. Ze hebben er duidelijk plezier in. Voor walvissen stop je, voor dolfijnen moet je eigenlijk snelheid vermeerden om meer boeggolf te maken. Jammer dat het donker is, je ziet ze eigenlijk alleen maar als schaduwen. Slapen die beesten dan nooit??
Vlak voor onze wacht zijn we van de oceaan gekomen en we varen nu weer tussen de eilanden. Scheelt een stuk in sturen, veel rustiger nu. De wind is nog steeds tegen, dus we voeren geen zeil (en hoeven dus ook niet te werken!)

Om 06:30 onze laatste toer gedraaid aan het roer. Het water is nu helemaal vlak; geen wind en ook geen deining. Voeren eerst bijna een oostelijke koers, maar zijn weer terug aan het draaien naar het noorden (gingen in een half uur van 60 graden naar 25 graden). We hadden een ongelooflijke zonsopgang; prachtige kleuren, de bergen in het westen stonden half in een wolkenbank, hun voet was zichtbaar, maar op de boomgrens hing een dunne wolkenbank, waarna hun toppen weer zichtbaar waren. Toen de zon boven de horizon begon te komen werd eerst de toppen belicht terwijl de voet nog in de schaduw lag, prachtig gezicht!

Onze toer was nog niet ten einde om 07:00 of we begonnen zeil te zetten. Niks ontbijten, eerst aan de bak. Alle vierkanten zeilen staan (nou ja, hangen) en we varen nog steeds op de moter: te weinig wind en de loodsen hebben haast om thuis te komen. Om 08:00 was dat ook weer gebeurd en onze wacht voorbij, dus konden we ontbijten (havermout pap met bruine suiker, heerlijk).

Na het ontbijt aan dek van de zon gaan genieten en zelfs helemaal voorin de boegspriet geklommen om foto's/film te maken. De zon scheen volop en de temperatuur liep op tot zo'n 14 graden, direct in de zon nog hoger. De lunch werd dan ook buiten geserveerd: warme broodjes, paddestoelensoep, eiersalade.
Direct na de lunch lieten we vlak bij een klein eiland het anker vallen. Jordi ging voorop om een optimale landingplaats bij een kolonie zeeleeuwen (pelsrobben?) te vinden, waarna we met z'n allen aan land gingen. Nou ja, land: het was een grote rotsblok, doorsneden met breuken en een strand vol met bolders. De pelsrobben bevonden zich op een ander eilandje op 50 meter afstand en een groot aantal in het water, maar zien hoe het beeldmateriaal uitpakt.
Na een uurtje zijn we weer opgehaald en exact om 16:00 uur stonden we weer aan boord. Mooi een wacht gemist!
Vannacht hebben we wel de middernacht wacht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten